Konkurs za vizuelno obeležje na lokaciji Staro Pančevo

Bez autora
Sep 21 2011

JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva, Pančevo i NIS a.d. Novi Sad raspisali su opšti, javni, jednostepeni, anonimni Konkurs za prostorno arhitektonsko-skulpturalno vizuelno obeležje na lokaciji Staro Pančevo u Pančevu. Cilj konkursa je da se dobije originalno, autentično, prepoznatljivo rešenje umetničkog arhitektonsko/skulpturalnog vizuelnog repera na lokaciji Staro Pančevo u Pančevu koje će markirati i animirati lokaciju dela Starog gradskog jezgra Pančeva nakon rekonstrukcije. Predloženo rešenje sa preciznom procenom troškova treba da bude konkretno primenjivo na javnu gradsku površinu, da bude u svemu usaglašeno sa Konkursnim zadacima i da poštuje uslove date konkursom. Pravo učešća imaju stručnjaci i studenti (svih edukativnih nivoa sa državnih ili privatnih fakulteta) pojedinačno ili u timu iz oblasti arhitekture, pejzažne arhitekture, likovnih, primenjenih umetnosti i dizajna sa teritorije Republike Srbije.

Konkurs za prostorno arhitektonsko-skulpturalno vizuelno obeležje na lokaciji Staro Pančevo u PančevoJP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva, Pančevo i NIS a.d. Novi Sad raspisali su opšti, javni, jednostepeni, anonimni Konkurs za prostorno arhitektonsko-skulpturalno vizuelno obeležje na lokaciji Staro Pančevo u Pančevu.

Cilj konkursa je da se dobije originalno, autentično, prepoznatljivo rešenje umetničkog arhitektonsko/skulpturalnog vizuelnog repera na lokaciji Staro Pančevo u Pančevu koje će markirati i animirati lokaciju dela Starog gradskog jezgra Pančeva nakon rekonstrukcije. Predloženo rešenje sa preciznom procenom troškova treba da bude konkretno primenjivo na javnu gradsku površinu, da bude u svemu usaglašeno sa Konkursnim zadacima i da poštuje uslove date konkursom.

Pravo učešća imaju stručnjaci i studenti (svih edukativnih nivoa sa državnih ili privatnih fakulteta) pojedinačno ili u timu iz oblasti arhitekture, pejzažne arhitekture, likovnih, primenjenih umetnosti i dizajna sa teritorije Republike Srbije.

Predlog rešenja može biti u formi skulpture, objekta, grupe objekata ili prostorne instalacije koja može da sadrži i zvučne, svetlosne ili druge estetske elemente, a koje će se:

  • kontekstualno, oblikom, veličinom i sadržajem uklopiti u arhitektonsko-urbanističku celinu lokacije i biti njen originalni i prepoznatljivi akcenat;
  • koje će biti ekološki i upotrebno bezbedno i pristupačno svim kategorijama posetilaca;
  • trajno i otporno na različite spoljne uticaje (vremenske uslove ili uticaje drugih vrsta) i pogodno za dalje održavanje;
  • koje će pospešiti inspirativnost lokacije, doprineti unapređivanju kvaliteta i raznolikosti svakodnevnog života starog gradskog jezgra Pančeva.

Lokacija predviđena Konkursom je javna površina ulice Vuka Karađžića i mesta njenog ukrštanja sa ulicama Ignjata Barajevca, Štrosmajerovom i Đure Jakšića. Predlog rešenja ne sme da zatvori ili ispuni prostor Gimnazijskog Trga.

Rešenje vizuelnog repera mora da bude originalno, bezbedno, izvodljivo, ne sme da blokira prozore ili ulaze u okolne objekte ni cirkulaciju saobraćaja, mora da poštuje uslove date ovim raspisom i posebne uslove date u konkursnoj dokumentaciji.

Organizator konkursa će dodeliti tri novčane nagrade:

  1. 150.000,00 dinara,
  2. 60.000,00 dinara,
  3. 40.000,00 dinara.

Ukupan budžet za realizaciju prvonagrađenog rešenja je do milion dinara.

Dodelom novčanih nagrada organizator preuzima autorsko pravo nad otkupljenim rešenjima i zadržava pravo da ih koristi u skladu sa mogućnostima implementacije u Glavni projekat rekonstrukcije. Autoru ili predstavniku tima prvonagrađenog rešenja biće omogućen autorski nadzor nad projektovanjem i izvođenjem rešenja uz nadoknadu.

Konkursnu dokumentaciju u elektronskoj formi je moguće podići u prostorijama JP Direkcije u Sektoru za urbanizam u Karađorđevoj 4 u Pančevu, a ukoliko učesnici nisu u mogućnosti da materijal podignu, mogu kontaktirati organizatora na e-mail: staro.pancevo@yahoo.com i konkursna dokumentacija će im biti poslata na kućnu adresu.

Obilazak lokacije planiran je za početak okrobra ukoliko bude više od deset zainteresovanih učesnika. Zainteresovani za obilazak se mogu prijaviti na staro.pancevo@yahoo.com do 30. septembra 2011. godine.

Učesnici na konkursu uplaćuju naknadu za troškove učešća na konkursu u iznosu od 1.000 dinara na žiro račun: 840-91647-85 kod Uprave za trezor.

Sadržaj konkursnog rada:

  1. grafičke prezentacije konkursne ideje na maksimalno pet plakata dimenzija 100x70cm;
  2. tekstualno objašnjenje konkursne ideje do 1500 karaktera (sa razmacima);
  3. budžetsku konstrukciju predloženog rešenja sa vremenskom dinamikom njegovog izvođenja;
  4. ostali materijali koji će što adekvatnije predstaviti autorsku ideju: fotomontaže, grafički prikazi, izometrijski crteži, sekvence 3d prilkaza itd. Pored plakata moguće je, ako je to neophodno ali ne i obavezno predati i 3Dmodel na cd/u ili trodimenzionalnu maketu ili skulpturalnu skicu;
  5. popunjen aplikacioni formular o osnovnim podacima o autoru/ki u zapečaćenoj, neprozirnoj koverti.

Učesnici trebaju da od pet karaktera formiraju svoju šifru i njome obeležavaju konkursni materijal. Učesnici obeležavaju šifrom sav sadržaj konkursnog rada u gornjem desnom uglu. Ukoliko autor predaje maketu ili skulpturalnu skicu ona takođe mora biti obeležena šifrom. Učesnici uz ovaj materijal predaju i zapečaćenu, neprozirnu kovertu obeleženu šifrom u kojoj se nalazi popunjen aplikacioni formular.

Sav konkursni materijal treba poslati ili doneti na adresu:
JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva
Sektor za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje
Karađorđeva 4
26 000 Pančevo
sa naznakom „Staro Pančevo, za Konkurs“

Rok za konkurisanje: 14.10.2011.

Više informacija o ovom konkursu možete pronaći ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik